Ketua DPD IMM Sulbar Angkat Bicara Soal Tragedi di Sorong

Foto : Ketua Bidang Hikmah Dewan Perwakilan Daerah (DPD) Ikatan Mahasiswa Muhammadiyah Sulawesi Barat, Immawan Hadi Eka Saputra, Jumat 12 Juli 2019.

SULBARMU.COM, MAMUJU -- "Tanpa adanya rekonsiliasi nasional antara cipayung dan cipayung plus, maka persatuan tidak layak dicita-citakan, tindakan premanisme yang dilakukan oleh kader HMI, PMII, GMKI dan GMNI Sorong melukai kader IMM se Indonesia dan terkhusus di Sulawesi Barat,". Hal itu diucapkan Ketua Bidang Hikmah Ikatan Mahasiswa Muhammadiyah Sulawesi Barat, Immawan Hadi Eka Saputra, saat dikonfirmasi melalui via whatshapp, Jumat ( 12/07/2019).

Menurut Hadi, tidak sepantasnya organisasi eksternal masuk mengkader dan  menanamkan ideologi selain ideologi muhammadiyah di Perguruan Tinggi Muhammadiyah (PTM), sangat wajar apa bila kader IMM Sorong mengeluarkan kritik kepada pimpinan kampus, pengelola dan dosen, sebab melanggar pedoman pimpinan pusat muhammadiyah tentang perguruan tinggi muhammadiyah.

Balasan serangan yang dilancarkan oleh keempat cipayung ini tidak masuk akal, sebab Ikatan Mahasiswa Muhamamdiyah merupakan otonom muhammadiyah dan amal usaha muhammadiyah adalah rumah bagi IMM.

"Untuk itu perlu pemahaman bagi setiap pimpinan, pengelola dan dosen perguruan tinggi muhammadiyah (PTM), kan sudah diatur oleh pimpinan pusat nomor.02/PED/1.0/B/2012, Organisasi kemahasiswaan yang ada di PTM terdiri dari IMM, DPM, BEM, dan UKM. Maka selain yang disebutkan diatas tidak ada hak sama sekali di PTM," terang Mantan ketua Cabang IMM Mamuju priode 2017-2018.

Lebih lanjut Hadi, memaparkan kedepan pimpinan wilayah dan pimpinan daerah muhammadiyah agar lebih selektif dalam merekomendasikan dan mengusulkan pimpinan amal usaha, sehingga kejadian yang ada di Sorong tidak terulang kembali, tentu dengan syarat harus jelas kekaderannya di Muhammadiyah.

"Jangan hanya mau amal usahanya saja tetapi tidak mau bermuhammadiyah,"tegas Hadi.Reporter : Immawwn Ilham

Editor      : Admin Sulbarmu.Com

Post a Comment

1 Comments
 1. Bismillahir Rahmanir Rahim

  Salam dan selawat

  Kepada:

  Mahasiswa
  Institut Teknologi Bandung (ITB), Bandung, Indonesia.

  Pertanyaan mahasiswa: Adakah kalian bersetuju semua sahabat itu sesat kecuali 3 orang: Miqdad bin Aswad, Abu Dzar dan Salman al-Farisi menurut sumber Syiah?

  Jawapan 1.

  Al-Qur'an sebagai asas agama Islam

  Sesat atau kafirnya seorang muslim termasuk sahabat, adalah terletak kepada sejauh mana mereka percaya dan menghayati ajaran al-Qur'an dalam kehidupan mereka.

  Jawapan 2

  Sunnah Nabi saw sebagai asas agama Islam selepas al- Qur'an.

  2. Sejauh mana mereka percaya dan menghayati Sunnah Nabi saw dalam kehidupan mereka.

  Jawapan 3

  3.Justeru, ia bukan soal kalian bersetuju atau pun tidak dengan seorang itu sesat atau kafir kerana ia berkait rapat dengan sistem nilai yang diakui oleh Allah dan Rasul-Nya.

  Jawapan 4

  4. Sumber Sunni tentang kesesatan atau kekafiran majoriti para sahabat Nabi saw selepas kewafatan Nabi saw kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw, boleh didapati dalam Sahih al- Bukhari, Kitab al-Riqaq, bab al- Haudh, hadis no.584, 585,586, dan 587.
  Hadis no. 587 menyatakan bahawa mereka (sahabat) telah murtad ke belakang. Justeru, aku tidak melihat mereka (sahabat) terselamat melainkan segelintir daripada mereka (bilangan yang sedikit) seperti unta yang tersesat atau terbiar daripada pengembalanya (mithlu humali nna'am).

  Jawapan 5

  5. Sahih Muslim, bab Ithbat Haudhi Nabiyyi-na menyatakan bahawa hanya sedikit sahaja sahabat yang selamat kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw. Lihat, hadis no. 26, (2290), (2291), no. 27 (2293), 28, (2294), 32 (2297), 40 (2304).

  Hadis no. 29 (2295) " Sesungguhnya aku akan mendahului kamu di Haudh. Tidak ada seorang pun daripada kamu (para sahabatku) akan mendatangiku sehingga dia akan dihalau atau diusir daripadaku sebagaimana dihalau atau diusir unta yang sesat (bilangan yang sedikit).
  Aku bersabda: Apa salahnya? Sesungguhnya anda tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh mereka selepas anda meninggalkan mereka. Jauh! Dari rahamat Tuhan (suhqan).

  Jawapan 6

  Al-Qur'an

  6. Hanya sedikit sahaja di kalangan orang Islam yang mengikut al-Qur'an 100% sebagaimana Firman-Nya Surah al-Saba' (34): 13 " dan sedikit sahaja di kalangan hamba-hamba-Ku yang berterima kasih". Ini bererti kebanyakan orang-orang Islam sama ada sahabat atau bukan sahabat sedikit sahaja yang berterima kasih. Justeru, mereka disiksa oleh Allah swt kerana tidak berterima kasih.

  Jawapan 7

  7. Sila baca teks Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim tentang kekafiran majoriti para sahabat kerana mereka telah mengubah Sunnah Nabi saw. Justeru, ia menyalahi akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang percaya semua sahabat adalah adil.

  Jawapan 8

  8. Kekafiran majoriti para sahabat selepas kewafatan Nabi saw sengaja disembunyikan oleh para ulama Ahli Sunnah Wal-Jamaah dan Wahabi di Nusantara. Mereka meninggalkan penerjemahan bab al- Haudh dari Sahih Bukhari dan Sahih Muslim ke dalam bahasa ibunda. Justeru, umat Islam di Nusantara tidak mengetahuinya, lalu mereka menuduh Syiah mengkafirkan para sahabat Nabi saw pula. Pada hakikatnya, Nabi saw sendiri yang telah mengkafirkan majoriti para sahabatnya kerana mereka telah menguban Sunnahnya menurut Sahih Bukhari dan Sahih Muslim.

  Jawapan 9

  9. Sila lihat, renungan 92. "Pengubahan al-Qur'an (Tahrif al-Qur'an) dalam buku-buku Sunni, Pengubahan Sunnah Rasulullah saw, penghinaan terhadap Rasulullah saw oleh para sahabat dan kekafiran majoriti para sahabat oleh Rasulullah saw sendiri" sila layari: al-mawaddah. info

  Oleh: Pencinta al-Qur'an dan Sunnah Nabi SAW.

  sila rujuk:

  https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWQXF6VWJRNkdZYmdMS25Da2NkRkU1YjVaLWRz/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWY0dEVk9UekR1c0E/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWdXZubUJzRHllXzQ/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/12aImJbBv1e0cSE6vBNmVsjG7Wk8fmvKr/view?usp=drives

  Web: almawaddah.info  ReplyDelete